Dan Sveučilišta obrane i sigurnosti obilježen je 14. svibnja prema datumu rođenja prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana po kojem to Sveučilište nosi ime.

Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Ivica Lučić u prigodnom obraćanju istaknuo je kako Sveučilište predstavlja temeljne ciljeve Republike Hrvatske usmjerene na izgradnju znanstveno obrazovne i istraživačke institucije koja će svojim kapacitetima i znanjem pružiti potrebnu potporu sustavu domovinske sigurnosti i obrane RH.

Ministar obrane Ivan Anušić je u svom govoru istaknuo kako „znanje spojeno s obranom i sigurnošću je nešto što svaka država želi imati, a ona koja to ima je sigurna u svakom pogledu. Sveučilište obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“ je zbog toga iznimno bitno za Hrvatsku i njezinu budućnost.“

Na svečanosti su sudjelovali ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, izaslanik i savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja general u mirovini Dragutin Repinc, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-bojnik Slaven Zdilar, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država Nj.E. Nathalie Rayes, veleposlanik Države Izrael Nj.E. Gary Koren i brojni drugi veleposlanici i diplomati, predstavnici akademske i znanstveno-stručne zajednice u Hrvatskoj, brojni visoki dužnosnici u Oružanim snagama Republike Hrvatske te predstavnici brojnih državnih tijela.